Subsidie voor Podium van de Toekomst

TivoliVredenburg is dé plek in Utrecht waar fans en artiesten elkaar normaal gesproken live ontmoeten. Door corona werd dit voorlopig onmogelijk. Samen met HKU zocht de Utrechtse poptempel naar manieren om de beleving van een live-concert digitaal te evenaren. De Provincie Utrecht stelde 25.000 euro beschikbaar voor de realisatie van het initiatief.

De kern van het idee is de ontwikkeling van een virtuele wereld waar bezoekers exclusief toegang toe krijgen met een object – bijvoorbeeld een pasje of plectrum - met daarin een chip. Achter de poorten van het virtuele TivoliVredenburg ontvouwt zich een wereld vol exclusieve mogelijkheden en content die het meer dan waard zijn om online voor te betalen. Er is zoveel meer mogelijk dan alleen een streaming video bekijken. Wat dacht je van een unieke live meet & greet met je favoriete artiest? Of toegang tot bijzondere wannahaves en merchandise, alleen voor de betalende bezoeker? In januari 2021 zijn HKU en TivoliVredenburg gestart met de pilot van het Podium van de Toekomst.

Nadine van den Berg wint Hanneke Schreurs Afstudeerprijs

Met haar interactieve spiegel Mina geeft Nadine van den Berg het zelfvertrouwen van vijftigplussers een boost. De alumna van HKU Games en Interactie ontvangt een bedrag van 750 euro en mag een dag meelopen met een professional die zich bezighoudt met een onderwerp dat past bij haar afstudeerproject.

Mina is een slimme spiegel, ontwikkeld voor de 50-plusser met een schat aan ervaring, talenten en competenties, die maar niet aan een baan komt. De spiegel stimuleert op een toegankelijke manier je zelfovertuiging. Nadine: ‘Mijn project is gericht op de mensen die thuis zitten terwijl ze nog prima een flink aantal jaren mee kunnen en willen draaien op de arbeidsmarkt.'

Prijswinnende composities van HKU-studenten

Ook het Prinses Christina Compositie Concours zag er dit jaar anders uit. Toch werd het feestelijk afgesloten tijdens een online prijsuitreiking, met een hoofdrol voor twee studenten van HKU Utrechts Conservatorium. Noëmi Schermann ontving de Tweede Prijs en de Publieksprijs ging naar Stephanie Lauwrencia Christianto.

Juryvoorzitter en componist Wim Henderickx prijst in de video hiernaast Schermanns compositie The Bells of Hoogland. ‘Een heel mooi homogeen klankenspel.’ Schermann liet zich voor haar compositie inspireren door de klokken van de Sint Martinus, die ze hoort vanuit haar ouderlijk huis in Hoogland. Zij won een professionele muziek-fotoshoot, een passe-partout voor Festival Dag in de Branding en een mentorsessie met Nieuw Geneco JONG, een netwerk voor jonge componisten. Stephanie Lauwrencia Christianto ontving de Publieksprijs. Uit meer dan 2000 stemmen van het publiek werd haar stuk Kicir Kicir Paraphrase gekozen. Zij krijgt een financiële bijdrage ter bevordering van haar muzikale ontwikkeling.