image

25 jaar AG!

AG, de tentoonstellingsruimte van HKU, bestaat 25 jaar. Tentoonstellingscoördinator Peter van Dijk realiseerde er met studenten en alumni meer dan 200 exposities. We blikken met hem terug.

foto: Geerten Verheus

Peter: ‘Binnen het onderwijs gaat het vaak om het proces en is het eindresultaat van secundair belang. In AG gaat het echt om hoe je jouw werk presenteert en is dat eindresultaat wél belangrijk. Bovendien krijgen studenten hier de kans om hun relatie met een (breder) publiek te onderzoeken, waardoor zij bijvoorbeeld met meer afstand naar hun werk leren kijken’.

Ook al zijn er meer dan 200 exposities geweest, ze staan Peter nog bijna allemaal helder voor de geest. ‘Elke opening is weer een bijzonder en spannend moment, tijdens de aanloop naar een tentoonstelling werk je intensief samen en leer ook ik nog steeds weer nieuwe dingen. Saai wordt het nooit, wat dat betreft zou ik zo nog 25 jaar door kunnen!’ Lees het gehele interview terug.

Een grootse viering van dit jubileum zat er door de lockdown helaas niet in. Toch werd er online wél stilgestaan bij deze mijlpaal. De hele maand april postte AG dagelijks een terugblik op tentoonstellingen tot aan 1996. Kijk mee via Instagram en Facebook.

AG bezoeken? Bekijk op de website welke tentoonstelling er momenteel te zien is en kom langs op de Minrebroederstraat 16. Openingstijden tijdens tentoonstellingen: Woensdag t/m zaterdag van 13:00 tot 18:00 uur.

9 kunstacademies, 175 jonge kunstenaars, 1 expositie: ALL-INN

Op 31 maart 2021 had het HEM in Zaandam een primeur: een expositie van het eindwerk van alle Nederlandse bacheloropleidingen beeldende kunst. Zónder publiek, maar mèt livestream en Instagram. Curator Rieke Vos en HKU-alumna Beeldende Kunst Maya Berkhoff vertellen hoe de tentoonstelling ALL-INN tot stand kwam.