HKU Exposure Online 2021

Door corona kwam veel tot stilstand. Tegelijk zijn onze studenten meer dan ooit in beweging. Ze slaan nieuwe wegen in en geven betekenis aan de wereld van vandaag en morgen. Zo'n 800 afstudeerders presenteerden hun eindwerk online aan het grote publiek. Benieuwd? Bekijk het werk online. We lichten alvast een paar projecten uit.

Ellen van Til

Slipjes van bananen? Als het aan Ellen van Til ligt wel. Want bananen hebben de toekomst, ook als lingerie, volgens de studente HKU Kunst en Economie. Ze zette samen met haar kompanen het merk ‘MUSA Intimates’ op en bewandelt daarmee een duurzame weg van de bananenteelt naar de lingerie.

Hugo Schuitemaker

Wanneer de zeespiegel blijft stijgen, krimpt uiteindelijk de leefomgeving. Hoe ziet dat eruit en wat doet het met je? Het bordspel 'Noord Vertrekt' van Hugo Schuitemaker (Master Crossover Creativity) confronteert je met deze toekomstige werkelijkheid.

Mayra Slagboom

Wandel mee over de Spuistraat Amsterdam met graphic designer Mayra Slagboom en ontrafel met haar podcast ‘Vergeten Gasten’ de rijke geschiedenis van drie luxe hotelpanden. Beluister de podcast en kom alles te weten over haar afstudeerwerk.

Ontwerpen fashion designers schitteren in VICISSITUDO

Op 23 juni 2021 presenteerde HKU Fashion Design VICISSITUDO. In deze bijzondere fashion film brengen 27 vierdejaars modestudenten hun afstudeerwerk in beeld.

In VICISSITUDO (Verandering) vertellen de mode-ontwerpen van HKU-studenten hun eigen verhaal. Over protest en de noodzaak om in actie te komen. Over liefde en over het omarmen van jezelf en de identiteit die je aan wil nemen. Ze gaan uiteindelijk allemaal over het durven overgeven aan de verwondering en luisteren naar de wereld om je heen. In het decor van het Landhuis Oud Amelisweerd komen deze verhalen van mode, fotografie, film en performance samen. Van 19 augustus tot en met 12 september waren de ontwerpen live in het landhuis te zien. De expositie is ook het startschot voor de nieuwe invulling van Landhuis Oud Amelisweerd, als podium voor exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

Werk van 30 HKU'ers in Museum de Fundatie

In de expositie 'Van wie is de wereld?’ lieten 30 HKU'ers zien hoe kunst en activisme zich tot elkaar verhouden. Met hun werk nemen ze stelling en reageren op actuele, maatschappelijke thema’s zoals klimaat, gender, racisme en identiteit. Soms subtiel, maar net zo vaak spetterend explosief. Te zien waren onder andere werk van Mingus ten Cate, De Designpolitie, Willum Geerts, Kummer & Hermann, Kevin Osepa, Studio Airport en Thonik.

HKU-studenten winnen Koninklijke Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021

Peter Roeleveld en Noah van de Wetering hebben de Koninklijke Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021 gewonnen. Sinds 1917 heeft de Jaarbeurs een traditie van affiches, gemaakt door Nederlandse ontwerpers. Om de heropening te vieren nu de lockdown versoepelt, daagde de Jaarbeurs in samenwerking met HKU studenten uit een affiche voor de opening te maken. Het ontwerp van Roeleveld en Van de Wetering won.

HKU-alumni ontwerpen kunstinstallatie voor DNB

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) op het Frederiksplein gaat grondig op de schop, waardoor de bank de komende drie jaar elders gehuisvest is. Van gesloten 'bunker' naar een open plek mét publieke binnentuin, is het idee. Om contact te leggen met de omgeving werden alumni Femke Beers (Crossover Creativity), Manon Poliste (Master Interieurarchitectuur) en Suzan Hijink (Illustratie) ingeschakeld. Zij werkten in juni hard aan ‘Tijden van Groei’: een kunstinstallatie bestaande uit metalen bogen voorzien van illustraties, die voor verbinding zorgt met de buurt en passanten. DNB is enthousiast over de co-creatie met de jonge makers: ‘Het creatief ontwerpend vermogen van kunstenaars inzetten in een niet-creatieve context zorgt voor nieuwe verbindingen’, aldus Maaike van Leuken, programmadirecteur Huisvesting DNB en opdrachtgever van de kunstinstallatie.